زیر آسمان خدا 2

اینجا زیر آسمان خدا نیست. زیر آسمان خدای رنگین کمانه خدای کیان خدای نیکا خدای مهسا است

زیر آسمان خدا 2

اینجا زیر آسمان خدا نیست. زیر آسمان خدای رنگین کمانه خدای کیان خدای نیکا خدای مهسا است

در مورد وضعیت اقتصادی دنیا

وقتی که ایران بودم همیشه فکر میکردم که امریکا باشم خیلی راحت میتونم پروژه هامو به یه جایی برسونم و میلیونر بشم. خدایی هم خیلی براشون تلاش کردم. چه روزهایی که آخر هفته ها همش داشتم روی پروژه هام کار میکردم و  مسیر رو بلد نبودم.


خیلی طول کشید تا بفهمم چرا روش ام اشتباه بوده. واقعیت اینه که سیستم اقتصادی دنیا برعکسه. در واقع یه عده کلاهبردار زرنگ به اسم بانک و بانکداری هر وقت که دلشون بخواد دست توی جیب ملت میکنن. اسمشو بخوان بذارن پول چاپ کردن یا افزایش نقدینگی یا تسهیل اقتصادی Quantitative Easing یا هر چی. اینه که هر بار پول چاپ میکنن قیمت همه چیز میره بالا و درآمدها کمتر میشه.


انگار اینجا ایران چهل سال پیش هست. توی این ده ساله هم روند نزولی شرایط کامل مشخصه. مثلا پلینو با 350 هزار دلار میشد یه خونه خوب گرفت. الان اون شده 700 هزار دلار. ماهیانه وام اون موقع میشد 2000 دلار و الان 4500 دلار. حتی منی که دکترا دارم و یه جای خیلی خوب کار میکنم جرات ندارم ماهی 5000 هزار دلار برم زیر بار قسط که اگر خدایی نکرده کارم رو از دست دادم زندگیم به عقب برگرده. بماند که همون خونه کالیفرنیا شده یک میلیون و هفتصد و اگرم بخوام حقوقم نمیرسه که بخوام وام بگیرم. همینطوری هم که ارزش دلار به نسبت طلا آمده پایین این مدت. ناپایداری اقتصادی و اینکه هر روز بیدار میشن یه تصمیم میگیرن هم که عین ایران شده.


برمیگردی میبینی که یه عده ای دانشمند نما آمدن توی دانشگاه ها و علم اقتصاد درست کردن که کاملا مشخصه فلسفه اش مشکل داره و همیشه پولدارها رو پولدارتر میکنه و فقیرها رو فقیرتر (کنز رو میگم که اتفاقا ریشه اشو بررسی کنین میبینین به کدوم کشور و طرز تفکر نزدیکه). ما چون ایران اینو تجربه کردیم خیلی راحتتر درکش میکنم اما اینجا هنوز مردم درک نمیکنن. فقط میبینن که سفره اشون کوچیکتر شده و در مخیله اشون هم نمیگنجه که فردا روز مثل ایران بشن.


نمیدونم قبلا در مورد Ray Dalio نوشته بودم یا نه. چند سال پیش کتاب Principle اش رو خونده بودم که خیلی کتاب خوبی بود. اون اعتقاد داره که چرخه اقتصادی امریکا به قله اش رسیده و دیگه داره از قله میاد پایین و دوران طلایی اینجا که هر کسی میتونست به رویاش برسه داره تموم میشه. نظرش اینه که قدرت های جدیدی مثل چین خیلی رشد میکنن و امریکا هم توان مقابله باهاشون رو نداره. چین هم که خودمون میدونیم از چه جنسی هستن و تنه اشون به تنه ما کم نخورده.


خیلی طول کشید که بفهمم همه دنیا با سیاست اصلاح طلب اصولگرا اداره میشه. اینکه هر دو از یه قماش هستن و دلشون به حال مردم نسوخته و هر کسی هر چقدر بتونه بیشتر بکنه و برای رسیدن به قدرت دست به هر کار کثیفی بزنه. شاید قابل باور نباشه برای خیلی ها که بگم چین و امریکا دقیقا همین رابطه رو دارن و دموکرات ها و جمهوری خواه های امریکا هم همینطور. سیاست کلی همشون کنترل کردن و چاپیدنه فقط باید داستانی بسازن که مردم باور کنن و قیام نکنن.


نمیدونم این از ذات حریص انسان میاد که هر چی هم داشته باشه کمه تا حدی که اینطور سیستم رو دستکاری کردن که همه منابع رو برای خودشون بالا بکشن و به ملت چیزی نرسه. یا از قدرت طلبی بیش از حد میاد که بتونن افتخار کنن که زورشون رسیده دیگران رو برده خودشون کنن.


داستان یوسف خیلی عمیق تر از چیزی بود که عقل من میرسید. نوادگان برادران یوسف که اونو به چاه انداختن و قصد نابودی اش رو داشتن با کلاهبرداری و زرنگ بازی باورنکردنی ای امروز رگه های اقتصادی دنیا رو دستشون گرفتن و قصد نابودی هر کسی جز خودشونی ها رو دارن به هر قیمتی که بشه میخواد جنگ باشه یا تغییر تعریف واکسن.


به آدم عادی این چیزا رو بگی فکر میکنه یه چیزی مصرف کردی اما اگر سرنخ همه حقایق موجود رو بگیری میبینی که اینقدر واضح و روشن جلوی چشمت بوده که تعجب میکنی چرا تا امروز ندیدی. متاسفانه دسترسی به اطلاعات خیلی توی ایران محدود هست.


بعضی وقتا از خودم میپرسم که من چکار میتونم کنم. تنها چیزی که به ذهنم میرسه اینه که بتونم از هر راهی که میشه پولدار بشم که برده کسی نشم. به نظرم هر کسی وظیفه داره که اگر توانش میرسه این کارو انجام بده

نظرات 17 + ارسال نظر
Hm یکشنبه 1 تیر 1404 ساعت 20:02

وودی بنظرت چه کشور هایی الان مثل اون موقع که دوران سازنده امریکا بود هستن؟؟؟

نمیدونم. انگاری که کشوری نمونده که مثل اون موقع باشه.

Ali چهارشنبه 28 خرداد 1404 ساعت 17:59

وودی من امده بودم ایران که جنگ شد. لطفا فشار بیارید امریکا رسما وارد نشه. وضعیت خیلی خرابه. لطفا کاری کنید

میدونم. خدا کاری کنه

پسرک سه‌شنبه 27 خرداد 1404 ساعت 22:56

در مورد جنگ آپدیت نداری؟ من پیش‌بینی میکردما ولی زودتر از انتظارم جنگ شد و غافلگیر شدم قرار بود موقع جنگ بیرون از ایران باشم و از اون ور پشت خانواده‌ام باشم و ازشون حمایت بکنم ولی خوب دیگه هر چه پیش آید خوش آید
امیدوارم خانواده ات برای دو سه ماه ذخیره دلار و طلا به حد کافی داشته باشن

نه این بلاگ هم کامل قطع شده بود

Fufu پنج‌شنبه 22 خرداد 1404 ساعت 00:37

کاش برمیگشتم به سنی که اولین بار پستاتو میخوندم ده سال پیش

چقدر زود میگذره!

آرین دوشنبه 12 خرداد 1404 ساعت 01:25

ممنون وودی جان. متاهلم و بچه هم دارم. بعد تحقیقات، چند تا شهر که کارهای مرتبط به ساخت و تولید و هوای قابل قبول دارن لیست کردم. با توجه به اینکه چندتاشون رو دیدی، نظرت راجع به اینا چیه؟ چطور سورتشون می‌کنی؟
دالاس، آستین، هیوستون، سن دیگو، سن هوزه و اطراف سیلیکون ولی، آتلانتا، سیاتل، پورتلند اورگان، رالی، شارلوت، نشویل، دنور، بوستون، شیکاگو

من دالاس و آستین و هیوستون و سن دیگو و سن حوزه و آتلانیا و سیاتل و پورتلند رو نشویل و بوستون و شیکاگو بودم چند تای دیگه رو ندیدم.
سن دیگو بهترین شهره از نظر من الان گرون شده
دالاس وسطه برای زن و بچه بهترین جاست اگر جاب مرتبط پیدا میکنین
آستین کوچیکه اونم خوبه ولی برای آدمای مجرد یا بدون بچه بهتره
هیوستون خوبه من توی هوای شرجی اش و با طوفان هاش کنار نمیامدم
سن هوزه خیلی خوبه ولی گرونه. برای مخارج زندگی آسون نیست اگر جاب پردرآمد نداشته باشین. اطراف سیلیکن ولی همش مثل همینه
سیاتل خیلی ابری و زمستونهای سختی داره اگر بعضی جاهای شمال زندگی نکردین زندگی زمستونی اش خیلی سخته. سمت کرکلند و باتل و اینا برای خونه خوبه. من فقط به خاطر آب و هوای زمستون اش اونجا نرفتم
پورتلند هم از سیاتل بارونی تره. بازم هواش هست که من نمیتونم زندگی کنم. بین سیاتل و پورلتند سیاتل بهتره
آتلانتا شهر قشنگیه فقط شمالش البته. برای زن و بچه نمیدونم.
بوستون شهر آکادمیکه. خیلی هم سرده. گرونی هم خیلی گرونه
شیکاگو هم خیلی سرده و فکر نمیکنم جای زن و بچه باشه

هر کسی یه سری معیارها داره. مثلا دوستای من هستن یک روز هم دوست ندارن تگزاس زندگی کنن چون هوای بدی داره.
من خودم انتخابم اینطوریه: سن دیگو - سن هوزه - دالاس - سیاتل
بقیه شهر ها رو هم انتخاب نمیکنم.

آرین دوشنبه 29 اردیبهشت 1404 ساعت 22:56

وودی جان برای شروع در آمریکا با دکترای مکانیک (manufacturing) و داشتن گرین کارت چندتا شهر خوب پیشنهاد میدی؟چیزایی مثل اوضاع کار و درآمد و بزرگی حداقلی شهر و اب و هوای قابل قبول منظورمه

در مورد رشته شما نمیدونم.
برای شروع من فقط دالاس رو پیشنهاد میکنم اگر کار مرتبط پیدا میکنین. اگر مجرد هستین و پول هم به اندازه کافی دارین یا خیلی جوان هستین و براتون سبک زندگی مهم نیست میتونین برین کالیفرنیا اتاق بگیرین و اونطوری شروع کنین.

****** شنبه 27 اردیبهشت 1404 ساعت 15:11

چقدر دردناک و به قول شما برای ما قابل فهم:(
نمیدونم از اینکه این متن فهمیدم خوشحال باشم یا باید ناراحت باشم بگم که کاش جای اونهایی که هنوز متوجه نشدن بودم:|

پسرک یکشنبه 21 اردیبهشت 1404 ساعت 14:24

یه خونه دیدم که نیاز به بازسازی داره و به نظر اسکلت و فونداسیون خونه سالمه فقط دیوار های خارجی نیاز به رنگ داره و اجاره‌اش بدی ۵ ساله بیشتر از هزینه‌ای که کردی بر میگرده و خونه بزرگی هم هست بعدا لینکش رو برات میفرستم
خواستی میتونی با دوستات شریکی خونه رو بخرید

پسرک شنبه 20 اردیبهشت 1404 ساعت 19:25

راستی تابحال پارک گلدن گیت رفتی؟ محله جنوبش اسمش sunset هستش، به نظرت یه خونه ۶۰ متری دوبلکس یعنی ۳۰ متر طبقه اول و ۳۰ متر هم طبقه دوم اونجا ارزش این رو داره که بابتش ۲۵۰ هزار دلار بدی؟

بله رفتم. نمیدونم. قیمت ها دستم نیست

صادق پنج‌شنبه 18 اردیبهشت 1404 ساعت 12:27

درسته میدونم. پیام قبلی گفته بودی که محدودیت اینترنت و دسترسی به سایت‌های جهانی وجود داره و مانع از دسرتسی به اطلاعات میشه.
مثال زدم که بگم اگر هر کسی اراده داشته باشه و بخواد، میتونه تو ایران هم به این اطلاعات دسترسی داشته باشه. کافیه یه VPN که راحت هم پیدا میشه، داشته باشه.

بله ولی وقتی دسترسی آسون نباشه احتمال اینکه کسی دنبالش بره هم کم میشه. اینا بیشتر احتمالات هست تا چیز دیگه. با این حال بله ممکنه که یه نفر بتونه با وی پی ان اطلاعات لازم رو به دست بیاره تا بیشتر متوجه شرایط اش باشه.

پسرک چهارشنبه 17 اردیبهشت 1404 ساعت 23:03

مشکلت اینه اصلا به موضوعات trend توجه نمیکنی و یهو به خودت میای و مات و مبهوت به خودت میگی من کجام؟ اینجا کجاست؟ کی من رو آورده اینجا؟
این که میگی این کتاب ها میان و میرن صد در صد اشتباهه چون چند سال دیگه کم کم وارد سیاست میشه
بعد مسکن بخش بزرگی از اقتصاده وقتی این بخش به بن بست بخوره بقیه اقتصاد هم به بن بست میخوره

آخه یه ترند نیست. همیشه صد تا ترند میان چند تاشون بیشتر نمیمونن

صادق یکشنبه 14 اردیبهشت 1404 ساعت 20:19

وودی آخه دسترسی به اینترنت که داریم تو ایران! حالا درسته سرعت اینترنت رو دستکاری میکنن، فیلتر هم میکنن ولی باور کن هرکسی بخواد راحت میتونه به هرچیزی دسترسی داشته باشه، میشناسم کسی که سیکل داره و راننده ماشین سنگینه بیس چهاری تو یوتیوب میچرخه.

بله میشه ساعت ها توی اینستاگرام و فیس بوک و یوتیوب و ... هم بود و هیچ چیز جدیدی یاد نگرفت. بستگی داره چطوری از وقت استفاده میشه

پسرک جمعه 12 اردیبهشت 1404 ساعت 18:19

گوگل سرچ بکنی میاره Abundance book از ezra klein
توییتر که گفتی داری؟ از گروک بپرسی یه توضیحات مختصری درباره کتاب و اجنداش میده و در توییتر هم میتونی در موردش سرچ بکنی

خلاصه اشو خوندم. این کتابا میان و میرن. الان دوره ترامپ بازار حذف قوانین دست و پا گیر هست و این کتاب هم استفاده از این تنور داغه به نظر من.
مشکل اساسی نظام مالیه که این کتاب هیچ صحبتی در موردش نمیکنه. در واقع مشکل رو قوانین معرفی میکنه. در حالی که اگر گردش مالی درست باشه و بر اساس ارزش واقعی ایجاد شده هر کسی سهم بگیره رشد و پیشرفت غیرقابل اجتنابه. دوره هایی از تاریخ امریکا این چیزا رو میشد دید جاییکه چیزهایی اینجا تولید میشدن که کشورهای دیگه سالها باهاش فاصله داشتن.

پسرک جمعه 12 اردیبهشت 1404 ساعت 14:58

حالا در آمریکا یه بحثی راه افتاده به اسم Abundance و خواستی دنبالش بکن :)

لینک بده. اگر منظورت مفاهیم کتاب Enlighten Now هست که اصلا علاقه ای ندارم بهش.

Az Canada جمعه 12 اردیبهشت 1404 ساعت 03:41

من روزی چند بار چک میکردم که بنویسی. من ۳۵ سالمه و یه نه ماهی هست دکترامو گرفتم اینجا بینهایت اوضاع جاب بده حداقل برای من که بد بوده و حقوق الانم اندازه فاند پی اچ دیمه :(((((( و میتونم بگم بیش از ۵۰۰ تا شغل اپلای کردم بدون هیج نتیجه ای. همون یه کاری که مصاحبه گرفتمو با حقوق پایین رفتم و هیچ خبر دیگه ای هم نمیشه. بعد از ۶-۷ سال اینجا بودن هنوز اقامتم نداریم و با سیستم مسخره اینجا نمیدونیم چقدر دیگه طول میکشه. گاهی فکر میکنیم باید با سیستم ان آی دبلیو برای امریکا اقدام کنیم اونم چند هزار دلار پول میخواد و دوباره یه کشور جدی و... مگر آدمی چقدر جون داره؟

مبارک باشه که دکترا گرفتین.
دنیا داره وارد یه فاز جدید اقتصادی میشه که یه مدتی اوضاع جاب مارکت همینه. بعضی ها میگن تا آخر امسال بعضی ها هم میگن تا وسط های 2016 همینطوریه.
حقوق اتون قاعدتا باید خیلی بالاتر باشه. اگر خبری نمیشه احتمال خیلی زیاد رزومه اتون مشکل داره. در مورد کانادا نمیدونم اما امریکا هنوز اونقدری بد نشده و هنوز جاب هست اگرچه یه کم سختتر شده.
اگر شانس ان آی دبلیو دارین حتما اقدام کنین. امریکا یه کشور خیلی متفاوتی از کانادا نیست و فرصت های شغلی به مراتب بیشترن. خیلی ها از کانادا آمدن امریکا و جاشونو پیدا کردن و دیگه هم قصد برگشتن ندارن.
منم همینو میگفتم که مگه آدم چقدر جون داره ولی همینه. الانم بازم همینو میگم این همه زحمت ولی هنوز پایه های زندگی رو هم ندارم و هشت سال هم از دکترام میگذره ولی نباید ناامید شد و باید تلاش کرد. فکر چند هزار دلار اصلا نباشین. این پولا بعد از یه شغل مناسب دیگه به چشم نمیان. صد درصد که ارزشش رو داره که هزینه کنین و اقامت بگیرین

صادق پنج‌شنبه 11 اردیبهشت 1404 ساعت 19:51

وودی قبلن هم در مورد محدودیت اطلاعات تو ایران نوشته بودی. منم سوال بود برام و توضیح دادی انگار که سوال و جوابمون دقیق یادم نیست.

بازم برام سوال شد که منظورت از محدودیت دسترسی به اطلاعات تو ایران چی هست؟ منظورت اطلاعات ادارات و سازمان‌های بزرگ هست و عدم شفافیت؟

نه منظورم محدودیت دسترسی به وب سایت های جهانی و جاهایی که هر کسی میتونه نظر بده مثل ایکس و...

صادق پنج‌شنبه 11 اردیبهشت 1404 ساعت 19:47

سلام به وودی

وودی یه پستی قبلن زده بودی در مورد زالوها! که زیاد توضیح هم نداده بودی. فکر کنم این پستت در مورد همون باشه. آره؟

بله

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد